Wednesday 5 October 2011

Carbs are difficult

I'm starting to understand more and more how complicated food are. And that it has so much to do with chemistry.. I've been reading about carbohydrates today and it's so hard to understand.. I decided to learn it in the next few days though so after that, maybe I could teach you something about it.

I also got a cold at the moment.. It's not very bad but it still keeps me resting and still makes it much harder to study and concentrate. Hopefully that is the reason what I can't seem to understand carbohydrates right now. But I should be happy because this is my first cold since November last year.

When I was about 18-19, then I had a really bad cold every month and every time it lasted for 3 weeks, which means that I was somehow okay for one week before I got a really bad one again... And that means that I was stuck in bed and couldn't do anything for 3 weeks per month. It was like that for about a year (if I remember right). I was about to start bibleschool so I asked a pastor to pray for my healing as I didn't want this colds to ruin my bibleschool year, and I also started eating vitamines and after that I have only had 1-2 colds per year and never as severe as before. Prayers works and vitamins works.

2 comments:

  1. Vad äter du för vitaminer som du tycker hjälper? Jag behöver verkligen bättra på mitt immunförsvar, om man nu kan det, men har fått för mig att det egentligen är bättre att få i sig vitaminer naturligt och inte genom exempelvis brustabletter eller sånt. Vad tycker du?

    ReplyDelete
  2. Du kan helt klart bättre på ditt immunförsvar! Det finns mycket du kan göra för det. Motionera, få i dig vitaminer/mineralämnen osv, undvika "dålig" mat, inte stressa osv osv.. Många livsmedel förebygger också sjukdomar så risken för att du får dom blir mindre (slipper bli förkyld tex).

    Och ja, det är helt klart bättre att få i sig vitaminer naturligt men av flera orsaker så är det inte lika mycket vitaminer kvar alls i maten nu som förr. Detta gör att det är svårt att få i sig allt man behöver och därför är tillskott väldigt bra.
    Dels så förstörs otroligt mycket av vitaminerna när maten upphettas (tror det är runt 80 % som försvinner om inte mer), dels när maten är "gammal" (alltså fått stå någon dag) och dels så innehåller maten från början (rått) inte lika mycket vitaminer som förr. Tror det beror på att jorden är utarmad men är inte helt säker. Däremot så kan dom se att vitaminhalten har sjunkit enormt i livsmedel sista ca 50 åren. Till exempel hade dom på något labb här i Uppsala hittat en apelsin helt utan C-vitamin.

    När det gäller tillskott så vet jag inte så jättemycket om de olika typerna som finns. Jag äter en som en av Sveriges bästa näringsforskare har tagit fram som ett resultat av 15 års forskning på vad vi behöver här i Norden. Det är han som jag skrivit om som ska hålla ett föredrag på måndag så kom gärna på det! Dom kommer prata om de kosttillskotten på måndag också. Dom heter Complete base och det finns för man och kvinna. Sen är det två olika tabletter man tar två gånger per dag - alltså totalt 4 per dag.
    Sen personligen så tar jag också extra zink ibland då jag lätt får zinkbrist (när man är förkyld behöver man extra zink också så då tar jag det ibland) och D3 vitamin. Jag tar också blåbärspiller som är koncentrerat blåbärspulver.

    ReplyDelete